Europese primeur: Opera in 3D

  • Delen op Facebook
  • Delen op Twitter
  • Delen op LinkedIn

Op zaterdag 18 juni zal in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht een 3D-opname worden gemaakt van de Opera Zuid-productie L’Elisir d’Amore. Met deze opname is Opera Zuid de eerste podiumkunsteninstelling in Nederland waarvan een voorstelling in 3D zal worden uitgezonden. De productie is een initiatief van Opera Zuid en de Nederlandse cultuurzender Brava3D, in samenwerking met T36 Media BV, Outside Broadcast NV en Het Brabants Orkest. Het is de eerste Europese 3D-podiumproductie die niet voor cinema maar exclusief voor televisie wordt gemaakt.

Samenwerking
Geëngageerd ondernemerschap heeft ertoe geleid tot dit zeer kostbare 3D-avontuur door de bijzondere samenwerking met een groot aantal partners mogelijk wordt. De 3D-registratie van L’Elisir d’Amore is uitsluitend haalbaar dankzij de samenwerking tussen een groot aantal partners. De coördinatie is in handen van het Maastrichtse bedrijf T36 Media BV. Het Belgische bedrijf Outside Broadcast NV voert samen met T36 de 3D-registratie uit inclusief montage en afwerking. De regie is in handen van de ervaren regisseur Dick Kuijs. Brava3D is uitzendgemachtigde.
Unit 14 van Outside Broadcast NV is één van de krachtigste, flexibele opnamewagens van Europa; hiermee worden ook sport-en muziekevenementen zoals de Champions League en Kings of Leon in 3D opgenomen. Met een afmeting van 17 bij 7 meter werkruimte is deze wagen geschikt voor veeleisende producties zoals deze 3D-opname van deze opera.

L’Elisir d’Amore
De opera L’Elisir d’Amore van Donizetti staat te boek als een komisch, vermakelijk verhaal met een happy end. De karakterontwikkeling en de moeizaam verlopende toenadering tussen Adina en Nemorino geeft het werk echter ook emotionele diepgang. Opera Zuid heeft dit verhaal van alle tijden verplaatst naar een locatie die we allemaal kennen: de middelbare school, waar het allemaal om de liefde draait. Het decor en de kostuums – ontworpen door Pia Oertel – geven de productie de uitstraling van een pop art-achtig stripverhaal. Solisten in deze productie zijn onder andere Kim Savelsbergh en Andrea Giovannini. De orkestbegeleiding is in handen van Het Brabants Orkest. Het geheel staat onder leiding van dirigent Stefan Veselka.

Omroep Brava3D
Brava3D is de nieuwste uitbreiding van de in Nederland gevestigde cultuurzender Brava, die zich richt op de liefhebbers van opera, ballet en klassieke muziek. Brava3D is de eerste tv-zender op het Europese vasteland die 24 uur per dag in 3D uitzendt. Deze omroep zendt sinds juni 2007 in high definitie (HD) uit en kan worden ontvangen door meer dan 25 miljoen huishoudens in negen Europese landen en delen van Afrika. De SD-versie BravaNL kan worden ontvangen door ruim drie miljoen huishoudens in Nederland.

persbericht 3D opname L’Elisir d’Amore

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.